AI en teksten: handig hulpmiddel of gladde praatfabriek?

Marlon Maas

Ik gebruik AI en ChatGPT

Laten we niet om de hete brij heen draaien: ik gebruik AI en ChatGPT. “Wat? Maar dat is valsspelen, je bent tekstschrijver, ik betaal je niet om een AI-tekst op te leveren.” Nee, je betaalt mij om een verhaal te schrijven dat jouw tone-of-voice raakt, dat laat zien waar jouw bedrijf sterk in is, dat jouw zakelijke identiteit weerspiegelt. En daar is voorbereiding voor nodig. Ik gebruik AI dus heel anders dan de gemiddelde niet-schrijver het gebruikt. Ik leer mijn vriend Chat om zoals mij te denken en te schrijven. En dan ook nog alleen om een interview naar een basis te gieten, waar ik zelf nog mijn ‘sausje overheen gooi’. Ook al zo’n leuke vraag 😊

Inhoud:

 

Snel = oppervlakkig

AI is razendsnel. Slim. En vaak verrassend goed in taal. Dus ja, je kunt het zeker inzetten voor je communicatie. Voor blogs, webteksten, social posts. Maar, en dit is een flinke maar, zonder goede prompts en menselijke scherpte wordt het al snel vlak. ChatGPT is geen tekstschrijver en heeft geen menselijke finesse. Het is een tool om je te helpen met je teksten. En het recyclet openbare informatie. Teksten die jouw concurrenten ook gebruiken. Niet meer, niet minder. En een tool kan pas goed zijn werk doen als de gebruiker weet wat hij wil maken.

Wat AI goed kan

Eerst de positieve kant. Want AI heeft zeker veel voordelen. En je gaat gegarandeerd achterlopen als je het niet gebruikt. Wie slim werkt, maakt daar gebruik van.

  • Structuur aanbrengen. Zit je met een hoofd vol ideeën? AI helpt je ordenen. Van kaders tot een eerste opzet. Dat scheelt tijd.
  • Snel eerste versies genereren. Een lege pagina is soms een ramp. AI helpt je op weg. Niet om het één-op-één over te nemen, alsjeblieft niet, maar als kladversie.
  • Synoniemen en variaties. Zoek je een andere toon, een andere insteek of een pakkendere kop? Laat AI meedenken en andere suggesties geven.

Handig toch? Waar heb je dan nog een tekstschrijver voor nodig?

Waar het misgaat

AI mist iets fundamenteels: gevoel. En dat is nu net waar goede communicatie over gaat. Over toon, timing, de juiste nuance. Over wat je wel en juist niet zegt. AI kletst namelijk altijd door. Zelfs als het niks te melden heeft. En dat merk je.

 

  • Vage taal. Veel AI-teksten zijn glad, langdradig of nietszeggend. Het klinkt wel aardig, maar zegt weinig. Alsof je een gesprek voert met iemand die je de hele tijd probeert te pleasen.
  • Geen eigen stijl. AI schrijft in gemiddelde taal. Prima als je niemand wilt afschrikken, funest als je op wilt vallen. Het is OK. Wil je OK zijn met je business?
  • Gebrek aan keuzes. AI wil het iedereen naar de zin maken. Daardoor durft het zelden stelling te nemen. En laat dat nou precies zijn wat een sterk merk wél doet.
  • Geen context. AI kent jouw klant niet. Weet niet wat jij vorige week postte. Of wat je belooft op je homepage. Gevolg: losse flodders die niet bijdragen aan een groter geheel.
valkuilen AI

De grootste valkuil? Denken dat je klaar bent

Veel mensen vragen ChatGPT om een social post of blog te schrijven over een bepaald onderwerp. Geen context erbij, geen kwalitatieve eigen input. En gooien het online. Klaar, de post voor deze week is afgevinkt. Maar dat is zonde. Want als het nergens schuurt, raakt het ook niemand. En als het nergens echt klinkt, gelooft niemand het. Jouw tekst, jouw post is je visitekaartje, je stem, je verhaal. Daar wil je geen dertien-in-een-dozijnversie van. Zeker niet als je iets wilt uitstralen dat bij jou past.

AI goed inzetten

Hoe je AI wél goed inzet

AI is geen vervanger van jouw visie, jouw keuzes, jouw stijl. Maar het kan je wel helpen die beter te verwoorden. Mits je zelf eet wat jouw authentieke verhaal is en je zo zelf de regie houdt. Zie AI als je virtuele content creator, die je voedt met wat jij belangrijk vindt. Zo leer je AI steeds beter om zoals jou te denken en te schrijven.

Een paar concrete tips om vanaf vandaag rekening mee te houden, als je ChatGPT gebruikt.

  • Gebruik Chat als sparringpartner, niet als eindredacteur. Laat het meedenken, maar blijf zelf de baas over toon en inhoud.
  • Schrijf eerst zelf de kern. Waarom doe je wat je doet? Wat wil je zeggen? Of wat wil je met je tekst bereiken? Deel dat ook met Chat.
  • Laat AI herschrijven in jouw toon. Maar check daarna altijd: klopt dit met wie ik ben?
  • Vermijd clichés. AI houdt van veel verhalende bijvoeglijke naamwoorden, voor d ehand liggende situaties en dingen enorm ophemelen. Jij hopelijk niet.

Echt communiceren blijft mensenwerk

De beste teksten ontstaan niet uit snelheid, maar uit scherpte. Het is niet voor niets dat ik alle teksten die ik schrijf combineer met een interview. Liefst ook live om de sfeer te kunnen bepalen. Voor een introductie op de website, een klantreview, pitch of medewerkersverhaal. En in dat interview vraag ik ook heel veel wat het artikel niet haalt. Om context te krijgen en te achterhalen wat iemand echt bedoelt of voelt. Want alleen dan kun je de nuance aanbrengen en wordt het oprecht. Authentieke communicatie. En wat dat is, moet je zelf eerst ontdekken. Daarna kun je AI heel erg goed als tool gebruiken.

Ik ontdek graag jouw authentieke verhaal. Zodat, als je daar echt graag je kostbare tijd aan wilt besteden, je succesvoller werkt met AI. En wil je dat niet, dan schrijf ik nog steeds met heel veel plezier jouw teksten. Als het nodig is, samen met mijn sparringpartner ChatGPT. 

Lees ook de andere blogs …

Vind jouw ideale klant met authentieke communicatie

Vind jouw ideale klant met authentieke communicatie

Vind jouw ideale klant met authentieke communicatie Marlon Maas Ga aan de slag met storytelling! Je hebt een geweldig aanbod, maar toch blijft de echte klik met klanten soms uit. Of je krijgt verzoeken van iets wat je eigenlijk niet doet of niet meer wilt doen....

Lees meer
Waarom een goed verhaal beter verkoopt dan een gladde pitch

Waarom een goed verhaal beter verkoopt dan een gladde pitch

Waarom een goed verhaal beter verkoopt dan een gladde pitch Marlon Maas Klanten kopen geen diensten of producten Ze kopen een oplossing en vertrouwen. Je bent snel, deskundig, persoonlijk, betrouwbaar? Dat zegt iedereen toch? Klanten prikken daar doorheen. Ze willen...

Lees meer

De expeditie naar jouw authentieke marketing