Vind jouw ideale klant met authentieke communicatie

Marlon Maas

Ga aan de slag met storytelling!

Je hebt een geweldig aanbod, maar toch blijft de echte klik met klanten soms uit. Of je krijgt verzoeken van iets wat je eigenlijk niet doet of niet meer wilt doen. Herkenbaar? Grote kans dat jouw verhaal nog niet helder genoeg naar buiten komt. Of beter gezegd: dat je verhaal nog niet klopt met wie jij bent en met wie jij het liefste als klant wilt aantrekken. Storytelling is geen trucje. Het is een manier van communiceren waarin jij jouw echte zelf laat zien, als mens én als expert. En dat is precies wat klanten vandaag de dag zoeken: verbinding, herkenning en vertrouwen.

Inhoud:

 

authentieke communicatie

Van promotie naar positionering

Veel ondernemers focussen vooral op promotie: zichtbaarheid via social media, advertenties, nieuwsbrieven. Ad hoc, doe maar wat en zonder strategie. En dat is logisch, want je bent liever met je eigen vakgebied bezig dan met je marketingstrategie. Maar zonder een sterke basis, je positionering, mis je kracht. Want wie ben jij? Waar sta je voor? Wat maakt jou anders dan de rest? Die antwoorden vormen de kern van jouw communicatie. En die kern vertel je via jouw verhaal.

Wat is een goed verhaal?

Een goed verhaal raakt. Het roept emotie op en blijft hangen. Het zorgt ervoor dat je opvalt. Het is opgebouwd als een mini-reis met een duidelijk begin, midden en einde. Je schetst een situatie, benoemt een herkenbaar probleem of verlangen, laat zien hoe jij helpt en eindigt met een resultaat of oproep tot actie. Maar vooral: het is écht. Geen opgepoetste versie van jezelf, maar de mens achter de ondernemer. Iemand met kennis, ervaring en karakter. Juist dat maakt het verschil. Want mensen kopen niet alleen een product of dienst, ze kopen vertrouwen.

Waarom storytelling werkt

Ons brein houdt van verhalen. En emotie. We voelen mee, leven in, onthouden zo beter. Cijfers en feiten vergeten we snel, maar een beeldend verhaal met emotie blijft hangen. En het mooiste? Storytelling maakt je communicatie minder ‘verkoperig’. Je hoeft niemand te overtuigen, jouw verhaal doet het werk. Ben je daarbij wel bewust van de grens tussen storytelling en niet professioneel zijn. Onzekerheden delen, prima. Maar niet over je expertrol. Die staat vast. Jij helpt jouw potentiële klant het beste vanuit je expertise, dus daar ben je duidelijk over. Ben je fotograaf, dan deel je dus niet dat je het wel spannend vindt om achter die camera te staan en hoopt dat foto’s lukken. Maar deel je wel de situatie dat jouw klant niet wil dat foto’s van een belangrijke dag, zoals een bruiloft, mislukken. Door voor jou te kiezen, hoeven ze zich daar geen zorgen over te maken. Storytelling, de situatie schetsen die herkenning geeft.

storytelling

Jouw ideale klant aantrekken

Wanneer je jouw echte verhaal vertelt, trek je automatisch de mensen aan die daarbij passen. Klanten die jouw waarden delen, die zich herkennen in jouw aanpak en die bij je blijven omdat het klopt. Je voorkomt daarmee frustraties van miscommunicatie, onrealistische verwachtingen of klanten die niet bij je passen. Het resultaat? Fijnere samenwerkingen, meer werkplezier en duurzame groei. Willen we dat niet allemaal? Nou, kijk dan eerst eens goed naar je marketing!

Zo begin je zelf met storytelling

Wil je zelf aan de slag met jouw verhaal? Begin dan eens met deze vragen te beantwoorden:

  • Wie is mijn ideale klant? In welke fase zit die persoon, waar is diegene naar op zoek?
  • Wat is het probleem of de behoefte waar ik bij help?
  • Hoe maak IK het verschil, niet alleen met mijn aanbod, maar ook als mens?
  • Welke resultaten lever ik en hoe ervaren klanten dat? Waar zit mijn meerwaarde?

Gebruik deze antwoorden als basis voor je teksten, of het nu voor je website is, een LinkedIn-post of een pitch.

Praktische tips voor jouw authentieke verhaal

Schrijf zoals je praat. Actief, helder en persoonlijk.
Wees compact en concreet. Geen vage containerbegrippen, maar voorbeelden en situaties.
Deel iets van jezelf. Geen volledige biografie, maar een stukje beleving dat vertrouwen wekt.
Durf je uit te spreken. Laat ook eens zien waar het schuurt of wat je van een bepaalde trend of situatie vindt. Zolang je expertstatus maar overeind blijft.
Vergeet je call-to-action niet. Wat wil je dat mensen doen na het lezen? Wat wil je bereiken met je bericht? Of laat je mensen hangen in het luchtledige met je inspiratie?

Op zoek naar de kern

Vind je het lastig om zelf te schrijven? Of heb je wel ideeën, maar komt het niet lekker op papier? Dan is het handig om je kernverhaal eerst helder te krijgen. Vanuit daar kun je namelijk zelf zorgen voor betere teksten, maar deel je ook beter jouw verwachtingen richting content creators en tekstschrijvers. En dat scheelt tijd, geld en frustratie. En zorgt voor consequent betere marketing van jouw bedrijf.

Tijdens mijn workshop Storytelling of in een 1-op-1-sessie help ik je stap voor stap naar een verhaal dat werkt. Niet alleen mooi op papier, maar vooral effectief in de praktijk. Meer info hierover? Mail naar marlon@puntcommaas.nl.

Lees ook de andere blogs …

AI en teksten: handig hulpmiddel of praatfabriek?

AI en teksten: handig hulpmiddel of praatfabriek?

AI en teksten: handig hulpmiddel of gladde praatfabriek? Marlon Maas Ik gebruik AI en ChatGPT Laten we niet om de hete brij heen draaien: ik gebruik AI en ChatGPT. “Wat? Maar dat is valsspelen, je bent tekstschrijver, ik betaal je niet om een AI-tekst op te leveren.”...

Lees meer
Waarom een goed verhaal beter verkoopt dan een gladde pitch

Waarom een goed verhaal beter verkoopt dan een gladde pitch

Waarom een goed verhaal beter verkoopt dan een gladde pitch Marlon Maas Klanten kopen geen diensten of producten Ze kopen een oplossing en vertrouwen. Je bent snel, deskundig, persoonlijk, betrouwbaar? Dat zegt iedereen toch? Klanten prikken daar doorheen. Ze willen...

Lees meer

De expeditie naar jouw authentieke marketing